Antonio Rizzo a susținut o prelegere despre evoluția limbii italiene la Universitatea Hyperion
În data de 28 noiembrie 2022, Asociația Italienilor din România –RO.AS.IT. și scriitorul Antonio Rizzo au fost oaspeții Universității Hyperion din București, unde a avut loc conferința “Farmecul limbii italiene. O eternă diademă strălucitoare”, organizată de directorul Departamentului de Litere și Limbi Străine, domnul prof. Ştefan Lucian Mureșanu, sub umbrela Centrului pentru studierea și promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei, condus de doamna prof. Renata Tatomir. Evenimentul a vizat prezentarea celor mai recente două Caiete din seria “Îmi amintesc de o zi de școală” ale lui Antonio Rizzo, publicate de RO.AS.IT.: Istoria limbii italiene și Vă povestesc romanul italienilor: Logodnicii de Alessandro Manzoni.
Doamna prof. Renata Tatomir a deschis evenimentul cu saluturile oficiale, predând cuvântul domnului prof. Mureșanu, care a accentuat importanța cărților prezentate cu acea ocazie pentru evidențierea legăturilor indisolubile dintre istoria și cultura română și cea italiană.
La rândul său, doamna președinte RO.AS.IT., Ioana Grosaru, s-a adresat studenților explicându-le cum s-a format Asociația Italienilor din România, istoria acestei comunități pe pământul românesc și obiectivele cărora activitățile organizate de asociație vor să răspundă, și anume protejarea și promovarea identității italienilor, culturii și limbii lor în România. În acest sens, editarea cărților scrise de Antonio Rizzo, vechi colaborator al asociației, este un mijloc prin care RO.AS.IT. promovează literatura, istoria și cultura italiană în rândul publicului român și italian.
În continuare, Antonio Rizzo a ținut o interesantă și cuprinzătoare prelegere despre istoria limbii italiene, trecând prin originile sale, “actul său de naștere”, importanța părinților săi fondatori – Petrarca, Dante și Boccaccio – evoluția sa, amintind câteva etape și personalități esențiale care au contribuit la dezvoltarea ei, și ajungând la Alessandro Manzoni, ce poate fi considerat al patrulea părinte fondator, și care, cu romanul Logodnicii, a realizat uniformizarea limbii italiene, până atunci fragmentată în numeroase dialecte. Rizzo a încheiat, așadar, vorbindu-le studenților despre importanța acestui roman în literatura italiană și multiplele chei în care acesta poate fi lecturat.
În finalul evenimentului a luat cuvântul și doamna prof. Otilia Doroteea Borcia, prezentă în sală, pentru a sublinia încă o dată că volumele domnului Rizzo sunt de o importanță capitală, întrucât sunt bine documentate și actualizate și surprind limba italiană în complexa ei evoluție, reprezentând un instrument de lucru foarte util oricărui iubitor și studios al limbii italiene.