Andi Grosaru: Cel mai bun remediu pentru fenomenul migrației este toleranța
Asociatia Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost reprezentată de președintele Ioana Grosaru și de secretarul general Andi Grosaru la Consiliul Partidului Democrat European, desfășurat la Munchen în perioada 22-23
octombrie. Pe agenda de lucru a Consiliului s-a aflat și problema refugiatilor și găsirea unor solutii adecvate pentru rezolvarea acesteia.
În alocuțiunea sa, Secretarul General al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a spus:
„Onorați președinți, dragi prieteni, mai întâi de toate doresc să vă mulțumesc pentru găzduirea în această frumoasă locație, în acest frumos oraș. Reprezint Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., organizație reprezentativă a minorității naționale italiene. Este o bună ocazie să vorbim despre minorități, pentru că, din punctul de vedere al integrării imigranților, cea italiană a reprezentat avangarda constituirii societății române moderne. În România avem 19 minorități recunoscute oficial, care au reușit să se adapteze perfect în teritoriul Carpato – Danubiano – Pontic.
De aici putem să tragem cu ușurință concluzia că cel mai bun remediu pentru situația actuală este toleranța. În opinia mea, ceea ce trebuie să facă Europa în privința refugiaților este să îi integreze cât mai rapid pentru a culege beneficiile acestui proces, cu precauție maximă din punctul de vedere al securității”, a spus Andi Grosaru în fața plenului. Secretarul general al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a prezentat, apoi, pașii făcuți de România în direcția reformării justiției, sistemului sanitar, infrastructurii, învățământului și luptei împotriva corupției.
Integrarea refugiailor înseamnă transfer de know-how.
Lucrările Consiliului de la Munchen s-au concentrat pe situatia refugiatlor, care devine tot mai dramatică pe măsură ce iarna se apropie și temperaturile devin insuportabile pentru cei care dorm în aer liber. Există sperante că măcar unii dintre aceștia își vor găsi cât mai repede un „rost”, mai ales că există refugiati specializati în diferite meserii. Sunt refugiati care au școală, studii și este importantă integrarea lor rapidă pentru transferul de know-how. În Germania, aceștia lucrează pentru 1 euro/oră – limitat la 80 ore/lună în servicii de curătenie.
„Avem nevoie de o Europă în care se poate trăi. Avem posibilitatea de a primi refugiati. Civilii adoptă refugiati. Uniunea face forta”, a spus Gabi Schmidt, reprezentantă a partidului FreieWahler din Germania.
Pe de altă parte, europarlamentarul Ulricke Muller a subliniat că „s-au creat blocaje la frontiere din cauza refugiatilor”, iar Andoni Ortuzar, reprezentant al Partidului National Basc, a observat că în Spania există o teamă vizavi de fenomenul migratiei și a cerut „găsirea unei solutii juste pentru adăpostirea refugiatilor”.
La rândul său, co-președintele Francois Bayrou, a vorbit despre fenomenul migratiei care despre o provocare majoră pentru continent: „Este grea gestionarea fluxurilor de imigranti. Este dificil să oferi posibilităti decente propriei populatii. Europa este paralizată de frica de o anarhie interntională”.
În concluzie la Consiliul desfășurat pentru prima oară în Germania, co-președintele Francesco Rutelli a apreciat că „avem multe sperante în ceea ce privește munca noastră”.