Andi-Gabriel Grosaru: Festivalul „Confluențe” 2020 este o provocare
Deputatul Andi-Gabriel Grosaru a fost invitat la emisiunea „Conviețuiri”, difuzată în direct pe TVR 1, în data de 14 octombrie. Reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României a vorbit, în principal, despre Festivalul Interetnic Internațional „Confluențe”, care a ajuns la cea de-a XIII-a ediție (20-30 octombrie 2020), și despre implicarea Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. în dezvoltarea învățământului în limba maternă italiană, în perioada pandemică.
Anul acesta, în contextul dat, festivalul „Confluențe” se va desfășura online, în fiecare zi fiind prezentată o retrospectivă a anilor trecuți. „Aș accentua că acest context actual nu ne bucură absolut deloc. Înainte de toate, oamenii sunt făcuți să stea împreună, să trăiască, să se bucure, să muncească împreună. Asta înseamnă societatea în ansamblul ei. Noi, ca și organizație etnică, prin activitățile pe care le organizăm, ducem mai departe ceea ce am învățat de-a lungul timpului, tradițiile, cultura noastră, ca și comunitate italiană. Una dintre aceste activități este festivalul „Confluențe”, pe care l-am conceput acum 13 ani și a luat amploare de la an la an. (…) Din păcate, a trebuit să regândim tot formatul în mediul online. Este o provocare, un lucru nou pentru noi. Încercăm să facem față provocărilor, să mergem mai departe, pentru ca acest proiect să nu fie oprit… și îl pregătim pe cel din anul următor, în care sperăm că vom avea prezență fizică, dar până atunci mai este”, a spus Andi-Gabriel Grosaru.
Deputatul a dezvăluit că, anul acesta, festivalul ar fi avut participanți din Sicilia, care ar fi completat dimensiunea internațională a proiectului: „Confluențe este un festival la care avem invitate nu numai celelalte organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, ci și invitați din străinătate. Am gândit să avem în fiecare an un invitat nou din Italia. Anul acesta urma să avem invitați din Sicilia, dar, din păcate, din cauza molimei care s-a abătut asupra noastră, a trebuit să renunțăm la aceste invitații. Anul trecut am avut participanți din zona Abruzzo. A fost un festival foarte frumos, care a avut mare succes”.
Reprezentantul minorității italiene s-a referit, apoi, la învățămâtul în limba maternă italiană, procesul educațional fiind și el afectat de pandemia de coronavirus.
„Limba maternă este foarte importantă pentru menținerea identității noastre. Pentru noi, tot ce înseamnă apropierea de activități ce au în centru studiul limbii materne este important. Am reușit în acest an să organizăm olimpiada de limbă italiană, o olimpiadă pe care am desfășurat-o cu ajutorul Liceului teoretic Dante Alighieri, care este liceul etalon pentru studiul în limba maternă italiană. Am avut numeroși participanți, elevii s-au implicat în această competiție, au și fost premiați online. De altfel, această olimpiadă, fiind în premieră, a ieșit foarte bine”, a mai spus deputatul, menționând că, pe data de 21 octombrie, încep manifestările dedicate Săptămânii limbii italiene în lume..
Vă invităm să urmăriți segmentul de emisiune dedicat minorității italiene, începând de la minutul 57:07.
Emisiunea „Conviețuiri”, difuzată în direct pe TVR 1, în data de 14 octombrie