A fost dezvelit monumentul dedicat Sanctității Sale Papa Francisc
În după-amiaza zilei de 16 iunie 2020, a fost dezvelit și binecuvântat monumentul dedicat Sanctității Sale Papa Francisc. Operă a sculptorului Darie Dup, monumentul este realizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București, în colaborare cu Primăria Municipiului București și cu Nunțiatura Apostolică în România.
La ceremonie au participat ÎPS Aurel Percă – Arhiepiscop Mitropolit de București, ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop emerit de București, ÎPS Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România, PS Mihai Frățilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Varlaam Ploieșteanu – din partea Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, IPS Datev Hagopian – Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, Dr. Daniel Zikeli – Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane, domnul Andi Gabriel Grosaru – deputatul minorității italiene, domnul Aurel Vainer – Președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, domnul Sergiu Nistor – consilier prezidențial, domnul Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte, domnul Daniel Tudorache – Primarul Sectorului 1, doamna Oana Zaharia – director al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Primăria Municipiului București și alte oficialități.
„Călătoria Papei a fost ocazia unei invitații adresată tuturor românilor la fraternitate, la simplicitate, la prețuirea celuilalt, fără a se lăsa paralizați de diferențele comunitare sau confesionale”, a spus ÎPS Aurel Percă, considerând că „vizita Sanctității Sale continuă să călăuzească viața poporului român”. Domnul Sergiu Nistor a transmis mesajului Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, care a văzut în vizita de anul trecut a Papei Francisc „o încurajare pentru înfăptuirea bunului comun” și a catalogat spațiul în care a fost amplasat bustul drept „un loc al întâlnirii cu noi înșine și cu celălalt”.
După prezentarea mesajului Preafericitului Patriarh Daniel, intitulat „un semn de recunoștință pentru o vizită luminoasă”, a luat cuvântul domnul Victor Opaschi. Domnia sa s-a referit la simbolistica venirii Sanctității Sale în România, una care a avut loc la 30 de ani de la Revoluția Română, Momentul zero al libertății religioase din România, țară care reprezintă un „model de armonie interconfesională”. De asemenea, în 2019 s-au împlinit 30 de ani de la reînființarea, în țara noastră, a Bisericii Catolice unite cu Roma.
Așa cum am scris, la ceremonie a participat și domnul deputat Andi Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României. Săptămâna trecută, acesta a fost primit de ÎPS Aurel Percă, care a folosit termenul „prieteni” atunci când s-a referit la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT.. „A fost o întâlnire deosebită, atât în ceea ce-i privește pe etnicii italieni de confesiune romano-catolică, cât și din perspectiva activității mele de deputat, a demersurilor făcute pentru finanțarea lăcașelor de cult. L-am asigurat pe ÎPS Aurel Percă de sprijinul nostru”, ne-a spus domnul deputat, care a avut și o intervenție la Radio România Internațional, cu ocazia festivității dezvelirii monumentului dedicat Sanctității Sale: „Suntem mereu alături de Biserica Catolică, suntem conectați la nevoile membrilor noștri. Această ceremonie este binevenită într-o perioadă în care avem nevoie de pace, de unitate și de solidaritate”.