Schimburi culturale și poezie de Ziua Culturii Naționale
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost prezentă duminică, 15 ianuarie 2023, la manifestarea dedicată Zilei Culturii Naționale organizate de Cenaclul “Poeții Cetății” la Muzeul Național al Ţăranului Român.
În cadrul întâlnirii, deoarece tema propusă a fost „Importanța culturii minorităților în România”, doamna președinte Ioana Grosaru a vorbit despre aportul pe care italienii l-au dat de-a lungul vremii culturii române, dar mai ales despre această contribuție astăzi, amintindu-l aici pe domnul Mihai Niculiță, descendent al familiei Pesamosca din județul Neamț, familie de ingineri și constructori foarte pricepuți, a căror meserie a preluat-o cu multă măiestrie și dedicare el înșuși, dar care are și darul scrisului, fiind autor al mai multor volume de poezii. Olivia Simion a vorbit, în continuare, despre revista asociației, “Siamo di Nuovo Insieme”, care, prin articolele și rubricile dedicate literaturii, reprezintă o punte între culturi, tratând traducerile și schimburile dintre literatura italiană și literatura română. În fine, Claudiu Simion a vorbit despre cea mai recentă apariție editoarială a asociației, “Marele mozaic al vieții”, carte pe care o semnează alături de mama sa, doamna Mihaela Profiriu Mateescu, ca exponenți ai unei mari familii de italieni stabiliți în România, ce a dat culturii române numeroase valori și contribuții în domeniul artistic.
Au urmat intervenții care au punctat influența altor etnii în cultura română, precum cele ale grecilor, rușilor lipoveni, aromânilor, romilor.
Dincolo de aspectele privitoare la cultura minorităților în România, întâlnirea a îmbrăcat forme mult mai variate, atingându-se subiecte diverse legate de cultura națională, de la inegalabilul Eminescu, din care scriitoarea Paulina Romanescu și actrița Irina Munteanu au recitat versuri, la importanța Muzeului Ţăranului Român și a fondatorului său, Alexandru Tzigara-Samurcaș, despre care a vorbit însuși directorul muzeului, domnul Virgil Ştefan Nițulescu, pentru ca, în cele din urmă, poeții contemporani prezenți la întâlnire să recite din propriile lor creații artistice, cu care au încântat audiența. Printre aceștia s-au numărat Liliana Popa, moderatoarea întâlnirii, Corina Dașoveanu, Mugur Dumitriu, Daniela Harabagiu, Dorin Croitor, Ecaterina Petrescu Botoncea, Ion Toma Ionescu, Marius Costache ș.a.