Sărbătoarea Unității Naționale și a Forțelor Armate Italiene
Pentru prima dată, după anii pandemiei, Ziua Unității Naționale și a Forțelor Armate Italiene, de pe 4 noiembrie, a fost din nou celebrată printr-o ceremonie atent organizată. Cu această ocazie, o delegație a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Italieni din incinta Cimitirului Militar Italian din Ghencea.
Anul acesta delegația din România a asociației a fost însoțită și de una din Italia, un grup format din tineri sportivi și însoțitorii lor, coordonați de maestrul de taekwondo Domenico Greco. Aflați la București pentru participarea la un Open Internațional de Taekwondo pentru Juniori și Seniori, aceștia s-au alăturat cu bucurie evenimentului de comemorare a soldaților italieni care se odihnesc pe pământ românesc. Din partea Camerei Deputaților, coroana de flori a fost depusă de domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României.
La ceremonia solemnă au participat ministrul român al Apărării, domnul Angel Tîlvăr, Excelența Sa domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România, atașatul militar al apărării, col. Ivano Antonio Romano, cadre militare, precum și reprezentanți ai unor instituții italiene din România.
„4 noiembrie semnifică, pentru noi, italienii, încheierea victorioasă a unui efort extraordinar care a înfrățit pentru prima dată, cot la cot în tranșee, tineri din fiecare regiune și din fiecare clasă socială și a consfințit prin sacrificiul a peste 600.000 de soldați căzuți la datorie alegerea ireversibilă a unei Italii unite, readusă în cele din urmă la granițele sale naturale (…) În această perioadă, când Europa se confruntă cu cel mai mare conflict din ultimii 70 de ani, jertfa soldaților căzuți pentru Patrie ar trebui să fie un semnal de avertisment pentru toți, pentru a evita ca viitorul generațiilor următoare să mai fie pătat de război”, a spus, în alocuțiunea sa, ES Alfredo Maria Durante Mangoni.
La rândul său, domnul ministru Angel Tîlvăr, a considerat că „războaiele au lăsat omenirii urme adânci și răni care nu se vor vindeca niciodată. Toate țările europene au cunoscut atunci tragedii și drame similare. Războiul nu a iertat pe nimeni. Popoarele noastre au pierdut sute de mii de tineri aflați în floarea vârstei, în timp ce populația civilă a fost afectată de bombardamente, de boli, de lipsuri, de deportări și exterminări. Celor care s-au jertfit pentru Patria lor le datorăm respect”.
Serviciul religios de comemorare a fost oficiat de părintele Marius Bereșoaie, directorul centrului Don Orione, Voluntari.
Din cei peste 1700 de soldați îngropați în Cimitirul Militar Italian din București, cei mai mulți sunt eroi căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, pe frontul macedonean, cărora li se alătură și eroi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care și-au pierdut viața în timpul deplasărilor dinspre și înspre frontul rusesc.
Glorie eternă eroilor!