RO.AS.IT.,contribuție importantă la simpozionul de înaltă ținută academică de la Suceava
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost organizator, alături de Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, al Simpozionului național cu participare internațională “CONTRIBUȚIA BIBLIOTECII LA AFIRMAREA DIVERSITĂȚII CULTURALE ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC”, ediția a V-a, ce s-a desfășurat între 15 și 17 iulie 2021, la Suceava. Anul acesta, simpozionul a avut tema “Noi modalități de prelucrare și transmitere a informației în instituțiile de educaţie şi cultură”.
Evenimentul cu participare internațională a fost găzduit de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, având și invitați online. Alături de USV și de RO.AS.IT., la organizarea Simpozionului au contribuit Asociația Bibliotecarilor din România și Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.
Simpozionul a avut și o secțiune dedicată lui Dante Alighieri, întrucât se împlinesc 700 de ani de la moartea marelui poet, iar RO.AS.IT. a dorit să marcheze anul Dante și în cadrul academic, existând, astfel, un prilej pentru interesante comunicări și dezbateri în jurul Poetului Suprem și al operei sale.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul și domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României, cu o alocuțiune în care a apreciat că „pentru noi, comunitatea italiană, diversitatea culturală a reprezentat și reprezintă o caracteristică aparte a spațiului nostru comun: împreună, majoritari, minoritari, am știut să găsim acea cale de mijloc care să ne permită să trăim în armonie într-un stat de drept, democratic.”
Seria momentelor alocate Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. din cadrul simpozionului a fost deschisă de invitatul special din partea RO.AS.IT. în cadrul evenimentului, domnul profesor Livio Zerbini de la Universitatea din Ferrara, cunoscut specialist al antichității și care, în prelegerea sa, intitulată „Dante și Traian: de la biblioteca latină a Poetului Suprem la marile figuri ale istoriei imperiale a Romei”, a subliniat legătura lui Dante cu împărații romani și felul în care aceștia au fost ilustrați în Comedia sa, încheind chiar cu prezentarea unui scurt film documentar despre figura împăratului Traian, cel în vremea căruia s-au pus bazele istoriei comune dintre Italia și România.
În a doua parte a primei zile a simpozionului a avut loc și lansarea celui mai recent proiect editorial al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., Mi ricordo di un giorno di scuola. Quaderno 5. Storia della lingua italiana („Îmi amintesc de o zi de școală. Caietul 5. Istoria limbii italiene”), în prezența autorului Antonio Rizzo. Despre această carte fundamentală, cel mai ambițios proiect de până acum al autorului, au vorbit doamna președinte a RO.AS.IT, Ioana Grosaru, și doamna prof. univ. dr. Nicoleta Silvia Ioana, unul dintre traducătorii volumului în limba română. Cartea reprezintă un instrument de lucru util oricărui elev, student sau profesor interesat de limba și literatura italiană, fiind bogată în informații, dar în același timp clară și ușor de lecturat.
Lansarea volumului a fost urmată de prezentarea filmului „Drumul Talienilor”, prin care RO.AS.IT. a evidențiat contribuția meșterilor italieni la construirea Drumului Talienilor și a monumentului ridicat pe Muntele Stânișoara.
A doua zi de simpozion a fost cea dedicată secțiunii Dante, în care, din partea RO.AS.IT., domnul Antonio Rizzo a susținut o interesantă prelegere cu titlul „«Per me si va…» Dante, lʼavventuriero di una lingua, il romanzo di una vita” despre contextul politic și istoric în care a trăit și a creat Dante Alighieri. În cadrul secțiunii au mai prezentat lucrări profesori, studenți și bibliotecari.
Simpozionul s-a bucurat și de o expoziție ce a reunit cincisprezece artiști plastici din zona Bucovinei și s-a încheiat cu o excursie documentară la mănăstirile Gura Humorului, Voroneț, Putna, Sucevița, Moldovița și Dragomirna.