Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., partener la o manifestare de înalt nivel științific
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat la Colocviul Internațional având ca temă în acest an „PATRIMONIUL CANONIC – SUPORT AL VITALITĂȚII ȘI DIVERSITĂȚII CULTURALE”, o manifestare de înalt nivel științific devenită deja tradiție la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, întrucât a ajuns la cea de-a VII-a ediție.
Desfășurată în zilele de 5 și 6 aprilie 2019, conferința de la Suceava a fost organizată de Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de Școala doctorală a USV (domeniul științe sociale și umaniste), de Asociația Bibliotecarilor din România – Filiala Suceava și de Colegiul Doctoral Regional Francofon în Științe sociale și umaniste (CODFREURCOR).
Ediția din acest an a fost dedicată noțiunii de canon cultural, cărților și bibliotecilor, cele mai bune spații de conservare a memoriei unei națiuni. Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost și de această dată partener al evenimentului, iar doamna președinte Ioana Grosaru a subliniat, în discursul susținut în cadrul prezidiului care a deschis lucrările colocviului, lunga și fructuoasa colaborare a asociației cu Universitatea din Suceava, precum și bogata activitate editorială a RO.AS.IT., evidențiind, astfel, contribuția acesteia la îmbogățirea patrimoniului imaterial și cultural al României.
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat cu două comunicări la colocviu, una susținută în plenul simpozionului, a Oliviei Simion, intitulată „Un ghid esenţial pentru migrantul italian în România anului 1910”, iar cealaltă, a lui Antonio Rizzo, susținută în cadrul secțiunii specifice dedicate patrimoniului canonic și traducerilor, cu titlul „Studiul unei limbi: Tehnica narativă și canoanele expresive ale romanului ,«I Promessi Sposi», de Alessandro Manzoni/La macchina narativa dei «Promessi sposi» e il canone manzoniano”. Ambele comunicări au fost bine recepționate de publicul prezent și apreciate pentru subiectele interesante, care au conferit un plus de diversitate în cadrul colocviului.
În data de 6 aprilie, delegația asociației a participat și la vizite de documentare la mănăstirile Humor, Voroneț, Moldovița și la Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”.