Andi Grosaru: Minoritatea italiană, un punct forte în relația bilaterală România – Italia
Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României, a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în vizita de stat întreprinsă în Italia, în perioada 14-16 octombrie. Vizita a fost făcută în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al aniversării a 10 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale dintre România şi Italia la nivel de Parteneriat strategic consolidat, Columna lui Traian fiind iluminată simbolic în culorile drapelului României.
„Am fost foarte bine primiți și apreciați și m-am bucurat să văd că se pune accentul pe comunitatea italiană din România, un punct forte în relațiile bilaterale româno-italiene. Ei ne consideră foarte apropiați. De altfel, și prezența mea în delegație spune multe. Vizita a fost foarte importantă în contextul relației cu țara mamă. Nu se poate decât să mă bucure că s-a reafirmat importanța minorității în menținerea strânsei prietenii.
M-am convins, încă o dată, că relațiile cu Italia sunt mult mai profunde decât relațiile pe care le avem cu orice altă țară. Nu discutăm despre o problemă pe care o are una dintre cele două țări, ci numai despre probleme comune. Acesta este spiritul pe care se merge”, ne-a declarat deputatul Grosaru, care, la Roma, a avut ocazia să se reîntâlnească cu președintele Sergio Mattarella, după vizita acestuia la București în anul 2016, și cu președintele Senatului italian, Elisabetta Alberti Casellati.
„Președintele Camerei Deputaților din Italia s-a bucurat să știe că în Parlamentul României există un italian”, a mai spus Andi-Gabriel Grosaru, subliniind faptul că diplomația parlamentară joacă un rol important în relațiile de bună colaborare dintre cele două țări
„Italia ne sprijină în dosare de importanță strategică, din securitate, economie sau colaborare în interiorul NATO”, a asigurat deputatul minorității italiene. Delegația a participat și la ceremonia depunerii unor coroane de flori la monumentul „Altare della Patria”.
Agendă bogată pentru delegația română
Agenda președintelui Klaus Iohannis a cuprins o întrevedere cu reprezentanţi de marcă ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic şi romano-catolic, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, participarea la un moment cu încărcătură simbolică deosebită – iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României, convorbiri oficiale cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, preşedintele Senatului, Elisabetta Alberti Casellati, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico. De asemenea, delegația s-a întâlnit cu primarul Romei, Virginia Raggi.
Un alt moment semnificativ pentru legăturile dintre Italia și România a fost participarea la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu. Au fost expuse și obiecte aduse de la muzeul din Constanța, iar președintele Iohannis a fost invitat să scrie în cartea de oaspeți: „În România, figura poetului exilat la Tomis, pe țărmurile Pontului Euxin, a devenit, în epoca renașterii naționale din veacul al XIX-lea, un simbol al latinității poporului nostru. Inițiativele de celebrare a operei și personalității lui, cum este monumentul lui Ovidiu realizat de italianul Ettore Ferrari la Constanța, anticul Tomis, au alăturat întotdeauna în mod fericit cele două națiuni surori, Italia și România”.
În ultima parte a vizitei la Roma, membrii delegației au participat la un forum de afaceri. În cuvântul de deschidere, președintele Klaus Iohannis i-a invitat pe antreprenori să folosească avantajele competitive pe care le oferă statul român, dar și creșterea economică estimată pentru acest an.
Declarație Klaus Iohannis cu ocazia iluminării Columnei lui Traian
„Sunt realmente emoționat și foarte bucuros că putem să trăim acest moment. Este senzațional, Columna lui Traian iluminată în tricolor, cred că un simbol mai frumos și mai profund pentru popoarele noastre nu există și cum Columna lui Traian este considerată certificatul de naştere al poporului nostru, iluminarea în tricolor se potrivește excepțional de bine.”