Ziua Internațională a Limbii Materne a deschis calendarul unui an deosebit
Minoritatea italiană a fost gazda unui frumos eveniment interetnic organizat pe 21 februarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne. Această zi se celebrează din anul 2000 în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.
Alături de grupul de dansuri tradiționale „L’Allodola” al RO.AS.IT. și de corul liceului, în sala de festivități de la „Dante Alighieri” au dansat, au cântat, au recitat poezii în limba maternă și și-au prezentat portul tradițional copii reprezentând minoritățile rușilor lipoveni, ucraineană, croată, germană, turcă și elenă.
„Tradițiile nu trebuie să dispară, așa cum limba maternă nu trebuie să dispară”, a fost ideea centrală a alocuțiunii domnului Amet Aledin, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, prezent la sărbătoare alături de doamna Vildan Bormambet, președintele Comisiei pentru Învățământ și Tineret din cadrul Consiliului pentru Minoritățile Naționale. De altfel, acest eveniment a fost primul din calendarul comisiei, într-un an cu o semnificație deosebită, în care se celebrează Centenarul Marii Uniri, încheierea Primului Război Mondial și, nu în ultimul rând, Anul european al patrimoniului cultural.
Pentru Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., Ziua Internațională a Limbii Materne este cu atât mai importantă cu cât păstrarea și promovarea limbii materne, ca și componentă fundamentală a identității etnicilor, reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale asociației, încă din anul 1992. Demersurile pentru înființarea claselor cu predare în limba maternă sunt doar o formă prin care se concretizează această preocupare, fiind completate de politica editorială consecventă prin care, an de an, sunt tipărite cărți și publicații bilingve.