RO.AS.IT. are un nou vicepreședinte
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. are un nou vicepreședinte. Doamna Mihaela Mateescu Profiriu a fost aleasă în această funcție în urma votului participanților la Conferința Națională, desfășurată în data de 28 octombrie, la Centrul cultural „Casa d’Italia” din București. În același cadru, doamna Maria Mincu, reprezentantă a comunității italiene din Argeș, a fost aleasă în Biroul Executiv al asociației.
La reuniune au participat reprezentanți ai comunităților de etnici italieni din țară și membri din București, care au aprobat calendarul de evenimente pentru perioada următoare, aducând totodată propuneri de noi proiecte pentru conservarea și promovarea identității minorității italiene pe plan local.
Strategie construită în jurul tinerilor
În cuvântul de deschidere, doamna Ioana Grosaru, președinta Asociației Italienilor din România, a vorbit despre strategia pentru viitor, o strategie fundamentată pe creșterea importanței organizației de tineret. „Dorim să îi avem lângă noi și pe tineri, care să se implice mai mult în viața comunității. Ceea ce facem este pentru viitorul minorității, nu numai al asociației”, a spus președinta RO.AS.IT., care a mai enumerat câteva dintre obiectivele prioritare: înființarea învățământului în limba maternă în mai multe localități din țară, comunicarea mai apropiată între membrii minorității, menținerea unor evenimente devenite tradiționale, realizarea unor activități anuale, de tradiție, pentru comunitățile locale, realizarea de parteneriate cu instituțiile locale, identificarea personalităților locale care au origini italiene.
Deputatul Andi Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României, a vorbit despre relația dintre RO.AS.IT. și Ambasada Italiei la București, în contextul recentei lansări a conceptului „Sistema Italia”, care reunește în același plan de acțiune toate instituțiile italiene din țara noastră.
Învățământul în limba maternă italiană
Învățământul în limba maternă a reprezentat unul dintre punctele importante de discuție, în situația în care sunt familii care se întorc din Italia în România, iar copiii din aceste familii vorbesc doar limba italiană. Clasele cu predare în maternă italiană sunt la fel de importante și pentru etnicii italieni de aici, dar formarea lor întâmpină unele obstacole. Realitatea a fost confirmată de domnul Silviu Niță, președintele filialei din Bacău a RO.AS.IT.: „Când i-am anunțat pe membrii comunității despre posibilitatea de a avea clase cu predare în limba maternă italiană, s-au strâns imediat semnături”. Deocamdată, Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din București este singura unitate de învățământ din țară unde se învață în limba maternă italiană.
Varujan Pambuccian: Suntem bine mobilizați să facem ce trebuie!
Conferința Națională a RO.AS.IT. i-a avut printre invitați pe deputații Varujan Pambuccian – reprezentantul Uniunii Armenilor din România și liderul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, precum și pe Silviu Vexler – reprezentantul Federației Comunităților Evreiești din România.
„Sper să ținem barca pe linia de plutire, pentru că se anunță o perioadă dificilă pentru organizații. Vor fi schimbări legislative. Noi, cei din grup, suntem foarte bine mobilizați să facem ce trebuie. Organismele de protecție a minoritățil or s-au maturizat. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. Este nevoie mai mult decât oricând să se vorbească despre contribuția însemnată pe care a avut-o fiecare etnie la realizarea României”, a considerat Varujan Pambuccian.
La rândul său, Silviu Vexler a vorbit despre una dintre problemele comune ale organizațiilor minorităților naționale: „Avem mult de muncă pentru a-i recupera pe cei care au pierdut legătura cu comunitatea, dar lucrurile se pot rezolva. Sunt un optimist”.