Întâlnire interculturală la Suceava
O întâlnire între oameni, culturi și locuri: o expoziție în care intră deopotrivă pictura, vestimentația, grafica și, nu în ultimul rând, ceea ce le unește pe toate, și anume valorificarea unei moșteniri legată de comunitatea italiană din România. Cuvintele îi aparțin criticului de artă Pavel Șușară, care s-a aflat printre numeroșii vizitatori ai expoziției “De la Garullo Garulli la arta contemporană”, organizată și inaugurată pe 28 aprilie de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. la Muzeul de Istorie din Suceava, în cadrul Festivalului Internațional Româno-German Lectora.
O adevarată întâlnire multiculturală, care s-a bucurat imediat de un real succes, și ale cărei protagoniste sunt pictorița de origine italiană Angela Tomaselli, alături de artista spaniolă Charo Marin, ai cărei predecesori au fost tot italieni, și de Daniela Frumușeanu de la Universitatea Națională de Arte din București. Povestea acestei inițiative cu totul inedită a început cu Regina Maria a României, care l-a adus la curtea sa pe artistul lombard Garullo Garulli, pentru a picta flori pe rochiile sale, a explicat președintele RO.AS.IT, Ioana Grosaru, care a inaugurat expoziția împreună cu cele trei artiste. Alături de un numeros public, au fost prezenți directorul Muzeului, Emil Ursu, coordonatorul pentru relații publice și evenimente muzeale, George Ostafi, precum și Antonia Maria Gheorghiu, președinte al filialei din regiunea Bucovina a Forumului Democrat al Germanilor din România.
Garullo Garulli a fost primul care a introdus o tehnică nouă pentru imprimarea pe suport de hartie sau pe materiale textile, a culorilor și a vopselelor cu apă. Un artist pe care RO.AS.IT a dorit să îl prezinte ca pe un simbol al diferitelor meserii despre care se vorbește mai puțin și pe care italienii le-au adus și dezvoltat în România începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea. Expoziția invită publicul să descopere o îmbinare de creații oarecum atipică: tablouri pictate de Angela Tomaselli, inspirate din peisaje din Italia, dar și din România, țările legate de destinul comunității pe care o reprezintă; lucrări de artă decorativă semnate de Daniela Frumușeanu, care evidențiază într-un limbaj plastic, metaforic și simbolic, aspirațiile ființei umane spre desăvârșire spirituală; complexitatea artistei Charo Marin, exprimată de data aceasta în rochii, eșarfe și accesorii splendide, care s-au bucurat deja de succes la Paris, Valencia și în alte mari orașe ale lumii.
Inaugurarea expoziției, care va rămâne deschisă în următoarele două săptămâni, a fost urmată în aceeași zi de prezentarea volumului bilingv “Îmi amintesc de o zi de școală. Caietul 3. Poeți italieni între tradiție și inovație: de la Crepusculari la Quasimodo și Ungaretti”, semnat de Antonio Rizzo, publicat de RO.AS.IT. și prezentat deja la Institutul Italian de Cultură din București și în alte instituții și orașe din România. “O experiență fascinantă”: astfel a definit autorul această nouă întâlnire cu literatura italiană, prezentată într-un stil și într-un limbaj accesibil tuturor categoriilor de public. “Prezentarea a trezit entuziasmul publicului, iar eu nu pot decât să ma declar foarte mulțumit publicul atent”, a conchis Antonio Rizzo.
Ambele evenimente organizate de RO.AS.IT s-au bucurat și de prezența membrilor Comisiei de Cultură și Mass Media a Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, a cărei reuniune lunară s-a desfășurat la Suceava, în cadrul Festivalului Internațional Romano-German Lectora.
(I.A.)