PIAZZA ROMANA nr. 35
Din sumar:
Fenomenul migrației poate fi unul pozitiv
Nimeni nu poate rămâne insensibil la drama prin care trec miile de refugiaţi africani care, în încercarea de a fugi de foamete și război, sfârșesc în apele Mării Mediterane. Această criză a umanităţii nu se rezumă la pierderile de vieţi. Imigranţii care reușesc să pună pasul pe tărâmul european încep o cursă contra cronometru pentru supravieţuire și, apoi, pentru integrare. Ţările care reprezintă ţintele predilecte ale fluxurilor imigraţionale clandestine, în rândul cărora Italia ocupă un loc fruntaș, trebuie să primească sprijinul tuturor partenerilor pentru a face faţă situaţiei.
Noi cunoaștem foarte bine acest fenomen al migraţiei. Este fenomenul care a stat la baza constituirii comunită ţii italiene istorice din România, o dată cu valul major de emigranţi italieni ajunși în România la sfârșitul secolului al XIX-lea. Desigur, contextul socio-politic era altul – nu vorbim despre o migraţie clandestină – însă mecanismele integrării rămân, în principiu, aceleași. Mai departe, procesul integrării imigranţilor în ţara de adopţie este unul deosebit de complex.
El presupune un fond de toleranţă și un sistem legislativ care să permită păstrarea identităţii culturale, în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Așa cum știm din propria experienţă, minorităţile naţionale astfel formate au un impact major asupra societăţii din patria de adopţie. Fenomenul migraţiei, pe care îl trăim și în prezent – în alte coordonate geografice și de cauzalitate – va influenţa societăţile din ţările „ţintă”. Asta nu trebuie să însemne neapărat un lucru rău. Italienii stabiliţi și integraţi în ţara noastră au ajutat societatea românească să progreseze. În concluzie, dacă este tratată cu responsabilitate și cu înţelepciune, această provocare în faţa căreia ne găsim astăzi poate avea urmări pozitive, pe termen lung.
Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com
Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi
http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT.