O zi în mijlocul comunităţii italiene istorice din Galaţi
În data de 16 noiembrie 2024, Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. a dat întâlnire membrilor comunității istorice italiene în inima Galațiului, la Casa Artelor, cu ocazia lansării celui mai recent volum publicat de asociaţie, „Istoria italienilor din Galaţi”, scris de Augustin Vals și Anișoara Liliana Vals, membri ai minorităţii italine locale. Evenimentul, desfăşurat sub înaltul patronaj al Ambasadei Italiei în România, a avut loc la Casa Artelor de pe minunata Stradă Domnească, atât de plină de mărturii ale măiestriei italienilor în construcții și arhitectură şi ale trecutului glorios al oraşului de la Dunăre.
Manifestarea a fost mai mult decât o lansare de carte – a fost, de fapt, un prilej de întâlnire a membrilor minorității italiene din Galaţi cu membri de la Bucureşti, cu reprezentanți de la alte minorități, precum turci și ruşi lipoveni, cu reprezentanți ai noului val de emigranți italieni în România, un prilej de dialog, de dezbatere și de aprofundare a istoriei italienilor pe pământ românesc și, în special, la Galați. Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., împreună cu comunitatea italiană din Galaţi, a pregătit, de altfel, și o mini expoziție ce a cuprins materiale pe care le-a realizat de-a lungul timpului despre italienii din Galați în revistele „Siamo di nuovo Insieme” sau în cadrul activităților desfășurate la Galați, cum a fost Tabăra Interetnică de Tineret „Europolis – 2023” finalizată cu o expoziţie şi un catalog, precum și fotografii vechi ale familiilor de italieni stabilite la Galați.
Discuția a fost moderată de doamna profesor Romana Drașovean, președinta sucursalei „Casa d’Italia” Galați a RO.AS.IT. şi a început cu intervenţia doamnei Ioana Grosaru, preşedintă a Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT., care a rememorat eforturile susținute şi activitatea desfăşurată de-a lungul anilor de asociaţie pentru recuperarea identității unei minorități care timp de aproape 45 de ani s-a aflat în umbră din cauza regimului comunist. Reconstituirea şi unificarea comunităților istorice italiene din țară în jurul unei organizații puternice şi capabile să îi reprezinte pe toți nu a fost uşoară, iar dificultăţile persistă încă. De aceea întâlnirea de sâmbătă în jurul cărţii „Istoria Italienilor din Galaţi” a fost cu atât mai importantă, doamna Grosaru subliniind că dorința ca această comunitate să fie unită și împreună, pentru a fi mai puternică, era şi dorința pe care o nutrea Augustin Vals, autorul volumului. Domnul deputat al minorității italiene în Parlamentul României, Andi Gabriel Grosaru, a vorbit la rându-i despre provocările reprezentării unei minorități la nivel parlamentar şi apărarii drepturilor sale. Despre volumul “Istoria italienilor din Galați” au vorbit Olivia Simion, care s-a ocupat împreună cu doamna Ioana Grosaru de redactarea și corectura lucrării, precum și coautoarea Anișoara Liliana Vals, fiica lui Augustin Vals, care a povestit despre contribuția sa la scrierea volumului și despre pasiunea pe care domnul Vals a pus-o în scrierea acestei cărți pe care și-a dorit să o lase moștenire urmașilor italieni pentru ca aceștia să nu-și uite rădăcinile.
Discuția a fost completată cu intervenții din rândul celor prezenți în sală, precum istoricul Marcel Capriş, reprezentanți ai altor minorități naționale, reprezentanți ai familiei Verona, cu o bogată istorie și tradiție în România, domnul Rino Giancola din partea COM.IT.ES. România şi italieni din valul vechi şi nou al emigraţiei către România.
În final, publicul s-a putut bucura de un mic program artistic susţinut de Ştefan Lupu la chitară clasică şi de un colind interpretat de eleva Ivaşcu Miruna Alexandra de la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” din Pechea, Galaţi.
Mulţumim pentru sprijinul în desfăşurarea activităţii Teatrului Național de Operă și Operetă ,,Nae Leonard ” din Galați, Casei Artelor din Galați, Bisericii Romano-Catolice „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați, al cărei paroh, preotul Augustin Pătraşcu ne-a onorat cu prezenţa, Universităţii ,,Dunărea de Jos “ din Galați, precum şi publicului numeros venit la eveniment.