Data: .

PIAZZA ROMANA nr. 47

Editorial

De aceeași parte a baricadei

Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada Republicii Italiene la București și Reprezentanța Comisiei Europene în România, au organizat conferința intitulată „O Uniune totmai strânsă –Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”. A fost doar unul dintre evenimentele pe care românii
le-au dedicat împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatelor care au pus bazele Uniunii Europene.
La marcarea acestui moment istoric a participat și Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., reprezentată la ceremoniile desfășurate în capitala Italiei de
către deputatul Andi Grosaru. Nu voi prelua aici din discursul susținut la Roma de reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României. Îl găsiți integral în interiorul prezentei publicații.
Asemenea celei mai mari părți a populației majoritare, etnicii italieni de aici prețuiesc valorile și simbolistica Uniunii Europene, militând pentru apropierea relației între popoare, și nu pentru un continent divizat și slăbit, așa cum era Europa în urmă cu 60 de ani.
România se poziționează în prima linie a confruntării ideologice cu adversarii Europei unite, fiind un model pentru alte țări, așa cum este un model și în ceea ce înseamnă felul în care sunt tratate minoritățile naționale. Ca și în multe alte demersuri care țin de politica internațională, Italia este de aceeași parte a baricadei, ceea ce ne dă și mai multă încredere că vom reuși să salvăm de la demolare o construcție, fie ea și virtuală, care este expresia progresului socio-economicocultural al „bătrânului continent”.
(Victor Partan)


PIAZZA ROMANA nr. 47 – format pdf


Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:

ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com


Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi
http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT.