Data: .

Noul ambasador al Italiei a prezentat scrisorile de acreditare

Noul ambasador al Italiei la București, Marco Giungi, a înaintat scrisorile de acreditare ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu. Cu această ocazie, cei doi diplomați au avut un schimb de opinii privind stadiul și perspectivele relațiilor româno-italiene, atât în cadrul bilateral cât și multilateral, precum și o trecere în revistă a calendarului contactelor bilaterale din perioada următoare.

Ministrul Meleșcanu și ambasadorul Giungi au discutat și despre cooperarea economică româno-italiană, cu accent pe dinamica prezenței semnificative în România a companiilor italiene.

Potrivit mae.ro, șeful diplomației române i-a urat succes ambasadorului italian pe perioada mandatului său în România și l-a asigurat de cooperarea și sprijinul depline ale Ministerului Afacerilor Externe în acest sens.

O atenție deosebită a fost acordată rolului special, în cadrul relației bilaterale, al comunității românești din Italia – cea mai mare comunitate românească din străinătate și cea mai mare comunitate străină din Italia, respectiv al comunității italiene din România. Cele două părți au subliniat necesitatea aprofundării dialogului și cooperării în materie, inclusiv în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă comunitatea românească în Italia.

În baza atașamentului pro-european al celor două țări, a fost subliniată necesitatea unei cooperări bilaterale aprofundate în cadrul UE, care să contribuie la consolidarea în continuare a proiectului european, cu accent pe unitate și coeziune.

Ambasadorul Italiei a fost primit și la Palatul Cotroceni, de președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului român a subliniat importanța menținerii la un nivel ridicat a relațiilor privilegiate existente între cele două țări, reflectate în Parteneriatul Strategic Consolidat și în frecvența contactelor politice la nivel. Referindu-se la excelența relațiilor politice, economice și culturale dintre cele două țări, ambasadorul Republicii Italiene a asigurat că guvernul țării sale apreciază contribuția valoroasă a comunității românești la dezvoltarea societății italiene.

La rândul său, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că cele două comunități – română în Italia și italiană în România – reprezintă pilonii punții de legătură existente între cele două țări. În acest context, a exprimat speranța în menținerea bunei colaborări cu partea italiană în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă comunitatea românească în Italia. Cei doi interlocutori au salutat soliditatea și dinamismul relațiilor economice bilaterale, Italia fiind unul dintre principalii parteneri economici ai României, exprimând totodată convingerea că acestea pot fi în continuare intensificate, cu accent pe facilitarea prezenței semnificative în România a companiilor italiene.

Ambasadorul Republicii Italiene și-a manifestat interesul pentru întărirea coordonării bilaterale în cadrul UE, inclusiv în ceea ce privește reforma cadrului financiar multianual în etapa post Brexit. La rândul său, Președintele României a salutat poziția exprimată de partea italiană în ceea ce privește viitorul Europei, care denotă înțelegere față de abordarea părții române. Cei doi interlocutori au abordat și subiectul cu privire la evoluțiile legate de dimensiunea socială a Uniunii Europene.