SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 63-64
FEBRUARIE – MAI 2016
Din sumar
Editorial
EVENIMENTE / EVENTI
2 iunie – Ziua Națională a Italiei. 70 de ani de la proclamarea Republicii italiene
Sărbătoare în București: Biserica Italiană la 100 de ani / Festa a Bucarest: La Chiesa Italiana a 100 anni
2016 – ANUL BRÂNCUȘI. 140 de ani de la naşterea genialului sculptor Constantin Brâncuși (Partea II) / Nei 140 anni della nascita del geniale scultore Constantin Brâncuși (Parte II)
CULTURĂ / CULTURA
Seară de poezie religioasă la Casa d’Italia / Serata di poesia religiosa alla Casa d’Italia
Trasformazioni organiche. Muzică și artă contemporană / Musica e arte contemporanea
CONTAMINARE 016. Expoziție multiculturală de artă contemporană: artificii, găselnițe, skepsis-uri, comunitate narcisistă la ICI București / CONTAMINARE 016. Esposizione multiculturale di arte contemporanea – artifici, effetti, arguzie, comunita’ narcisista all’ICI Bucarest
Artiști plastici italieni și invitații lor. Addenda la o expoziție de excepție / Artisti italiani e i loro invitati. Addendum a un’esposizione eccezionale
David Crescenzi la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
Pornind de la o fotografie. Un monument uitat
GIS – un forum de arhitectură de interior / GIS – forum di architettura d’interni
SOCIAL / SOCIETA’
Ziua Europei sărbătorită cu cântec, joc și voie bună
Educație și formare într-o Europa inteligentă
Revino la Sorrento.Torna a Sorrento. File de jurnal italian / Pagine di diario italiano
Rețete / Ricette
Știri / Notizie
SIAMO DI NUOVO INSIEME – nr. 63-64
Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
siamodinouvoinsieme@roasit.ro, gabriela.tarabega@roasit.ro
EDITORIAL
Reașezarea patrimoniului lingvistic
Europa este deținătoarea unui patrimoniu cultural inestimabil care trebuie apărat cu responsabilitate și consecvență. printre valorile acestui patrimoniu, limbile minoritare ocupă un loc important și sunt recunoscute ca bun comun, ca plusvaloare a culturii europene, în general, și în particular, a culturii țărilor în care s-au constituit. pentru punerea în practică a acestui deziderat, consiliul europei a elaborat Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare. ea a fost adoptată la Strasbourg în noiembrie 1992.
România a semnat carta la 17 iulie 1995 și, în calitate de stat membru al uniunii europene, a ratificat-o prin legea nr. 282 din anul 2007, reglementarea intrând în vigoare la 1 mai 2008.
constituind un instrument juridic pentru modul ei de aplicare, țările comunitare sunt moni torizate periodic. astfel că, după un prim raport întocmit pentru perioada 2010-2013, inclusiv pentru românia, au fost făcute câteva recomandări.
În perioada 10-13 mai 2016 s-a desfășurat cea de-a doua vizită de monitorizare a modului în care țara noastră pune în aplicare prevederile acestei convenții.
Inclusă în partea a II-a, ca limbă minoritară, alături de limbile albaneză, armeană, greacă, idiș, macedoneană, polonă, romani, ruteană și tătară, limba italiană, care nu este încă utilizată pe scară largă, ocupă un loc din ce în ce mai important în vorbirea curentă sau în situații instituționale, iar cei ce doresc să o studieze sunt tot mai mulți.
Pentru a susține aceste solicitări, RO.AS.IT. s-a implicat în diverse activități specifice cu caracter cultural și educativ, între care un loc important îl ocupă editarea de cărți și publicații periodice bilingve, precum și de promovare a învățământului în limba italiană ca limbă maternă.
Încurajator pentru asociație este și faptul că demersurile în ceea ce privește învățământul în limba maternă italiană au dat rezultate în ultimii ani. de pildă, liceul Dante Alighieri din București este deja un model pentru cei ce vor urma să introducă în școlile lor limba italiană ca limbă maternă, nu numai ca număr de elevi înscriși la această formă de învățământ și, mai ales, din punct de vedere al calității predării și al bazei materiale. Sperăm că, din această toamnă, exemplul liceului bucureștean va fi urmat de câteva școli din județele: Arad, Suceava, Bacău, GALAȚI, acolo unde există deja interes și numeroase solicitări.
Tuturor acestora, conducerea RO.AS.IT. le va stă alături, asigurând consultanță și susținere nemijlocită.