Festivalul Interetnic „Confluențe”

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul interetnic „Confluențe” este dedicat în acest an Centenarului Marii Uniri și este realizat cu finanțarea Ministerului Culturii și al Identității Naționale.

Prin cântecele și dansurile tradiționale prezentate, artiștii reprezentând 12 minorități naționale, alături de cei din Italia și de cei români, vor valorifica potențialul cultural într-o suită de manifestări autentice care plasează „Confluențe” în rând cu alte festivaluri specifice de cel mai înalt nivel, precum „ProEtnica” sau „Alfabetul Conviețuirii”.

Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. organizează, la Iași, în perioada 5-7 octombrie 2018, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Interetnic „Confluențe”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Iași și Primăria comunei Moșna. Proiectul este dedicat Centenarului Marii Uniri și are drept scop promovarea folclorului minorităților naționale, oferind publicului câteva dintre cele mai frumosae cântece și dansuri, pe care fiecare etnie încearcă să le conserve în formă lor cea mai autentică.

La festival, vor participa ansambluri de dansuri tradiționale și artiști reprezentând minorități naționale din România: italiană, armeană, croată, evreiască, germană, greacă, macedoneană, polonă, rusă-lipoveană, ruteană, sârbă, ucraineană și turcă.

Spectatorii vor avea, de asemenea, o nouă ocazie să asculte celebrele canzonete italiene interpretate de valoroși artiști ai etniei din țara noastră:  Bianca, Roman și Remus Manoleanu, Alex Tomaselli, Antonio Furnari cărora li se vor alătura soprana Irina Moșu-Velciu și Raluca Stoica. Nu va lipsi nici grupul „Amici”, format din Ovidiu, Mihaela și Eduard Șvarț, alături de Giulia și Denisa Creangă.

Și în acest an, ne vom bucura de prezența formației italiene din Mondovi (Provincia Cuneo, Italia) care vor aduce pe scena festivalului „Confluențe” șlagăre celebre și dansuri occitane.

Programul manifestărilor va fi deschis, pe 6 octombrie de la ora 16:00, de parada portului tradițional, care se va desfășura pe traseul Palatul Culturii – Casa de Cultură a Studenților. La defilare vor lua parte toate ansamblurile înscrise în festival.

De la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură a Studenților, festivalul va continua cu spectacolul sincretic de muzică și dansuri tradiționale, care dă și denumirea festivalului: „Confluențe”.

În ziua a doua a festivalului, pe 7 octombrie a. c., ansamblurile se vor deplasa în comuna Moșna (jud. Iași), unde, pentru prima dată, va avea loc un spectacol de acest gen.

Între activități, în cadrul Festivalului „Confluențe 2018”, a fost înclusă și o masă rotundă, la care sunt invitați să ia parte reprezentanții minorităților participante, împreună cu reprezentanți ai Comisiei pentru Cultură, Culte și Mass-Media a Consiliului Minorităților Naționale. Tema  acestei întâlniri – „Confluențe și interferențe culturale” – creează posibilitatea de a se discuta despre evenimente Centenare și despre rolul minorităților în evoluția modernă a României. RO.AS.IT. va prezenta și un scurt film documentar, realizat de Anca Filoteanu.

Proiectul se desfășoară sub Patronajul Ambasadei Republicii Italiene la București, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților din Iași, Asociația Culturală „Eventum” și Asociația Grupul de acțiune locală „Dealurile Bohotinului”. Parteneri media: TVR1, Revista ”Siamo di nuovo insieme”, ziarul ”Piazza Romana”.

Cu ocazia vizitei Ansamblului „Parpaiun” în România, în zilele de 4 și 5 octombrie, RO.AS.IT. va organiza workshop-uri în care artiștii italieni vor învăța câte un dans tradițional românesc din repertoriul grupurilor „Di nuovo insieme” și „Cătălina”, iar românii își vor însuși pașii unui dans occitan.

ANSAMBLURI

ARMENI

Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla a debutat în anul 2013, într-un  spectacol organizat de comunitatea armenească. Dragostea şi ataşamentul faţă de tradiţiile şi obiceiurile culturale ale etniei îi atrag, astfel, pe tinerii din familiile armenești spre mişcarea artistică.

Numai în cursul anului 2014 talentaţii dansatori din Gherla au susţinut 15 spectacole, fiind aplaudaţi şi apreciaţi în oraşe ca Bucureşti, Constanţa, Piteşti sau Bacău, reprezentând cu cinste localitatea lor la tradiţionalele festivaluri interetnice de la Sighişoara, Mediaş sau Bistriţa. Peste tot au cucerit publicul prin frumoasele lor costume, realizate prin grija filialei locale a Uniunii Armenilor din România, şi, mai ales, prin repertoriul bogat, revigorând vechi datini ale comunităţii armeneşti de pe meleagurile noastre.

CROAȚI

Formaţia cultural-artistică „Karaševska Zora”(Zorile Carașovei) este continuatoarea legitimă a formaţiei artistice „Mladi Karaševci“ (Tinerii Caraşoveni), care a existat la Caraşova până în anul 1990. La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, din anul 1991 formaţia a trecut sub egida Uniunii, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent.

Repertoriul formaţiei se compune din dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi tradiţiile specifice comunităţii croate din România. Caracteristica principală a formaţiei o reprezintă costumele lor spectaculoase, cunoscut în studii etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”.

EVREI

Mavet ve’chaim be’yad lashon.

Moartea și viața sunt în puterea limbii.

Trupa de dansuri „Or Neurim” a Comunității evreilor din Oradea este singura care prezintă dansurile specifice culturii evreiești și oriental-israeliene. Repertoriul trupei conține: dansuri moderne israeliene, dansuri hasidice și dansuri evreiești tradiționale. Costumele dansatoarelor sunt fie tradiționale, fie hasidice și orientale. Ele își păstrează în permanență decența și eleganța în construcția dansurilor, dată fiind existența spiritului religios în tot ceea ce înseamnă cultura evreiască.

GERMANI

Herkunft prägt Zukunft – Brucker über Zeit und Raum.

Originea determină viitorul – punte în timp și spațiu.

Ansamblul german „Korona” al Asociației Culturale „Korona” din Brașov a luat ființă în anul 2000. Acesta a fost creat de Dagmar Cloos, care, din dragoste pentru tradițiile folclorice germane, a pus bazele ansamblului cooptând tineri pe care i-a îndrumat în tainele dansului popular german.

Ansamblul este format atât din dansatori consacrați, cât și din începători, prezentând o varietate de dansuri populare germane care promovează obiceiuri și tradiții culese din Țara Bârsei și din alte zone ale Transilvaniei, fascinând prin forță și autenticitate.

GRECI

Ο χορός σημαίνει χαρά, ελευθερία κι ελπίδα!

Dansul înseamnă bucurie, libertate și speranță!

În pași de dans pe ritmuri grecești, pe acorduri ce amintesc de talentul inegalabil al lui Orfeu, ansamblul de dansuri grecești ”Orpheas” s-a înființat în anul 2005, în cadrul Comunității Elene din Iași. Baza acestui ansamblu a fost pusă încă din anul 2002, dovedind, prin fiecare spectacol pe care îl susține, că pasiunea, dăruirea și interesul pentru cultura elenă nu țin cont de vârstă, ocupații sau etnie.

Ansamblul ”Orpheas” a participat la diferite festivaluri din Grecia, la fiecare ediție a Festivalului Elenismului din România și la toate evenimentele spațiului cultural ieșean la care a fost invitat. Din anul 2016, Ansamblul ”Orpheas” face parte din Consiliul Internațional de Dans UNESCO.

ITALIENI

Con allegria portiamo insieme avanti le nostre tradizioni.

Cu bucurie ducem împreună mai departe tradițiile noastre.

Ansamblul de dansuri tradiționale “Di Nuovo Insieme” reprezintă Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., care continuă activitatea formației „Il Levante”. În cei peste 20 de ani de existență, a participat cu succes la numeroase festivaluri naţionale și internaționale, obținând aprecierea publicului la fiecare apariție scenică. Repertoriul ansamblului include dansuri din diferite zone ale Italiei, locuri de unde provin etnicii italieni din România.

În ultimii ani,  Ansamblul “Di Nuovo Insieme” și-a extins activitatea prin înființarea unei formații de dansuri pentru copii. Aceasta se bucură de același succes, obținând deja premii la concursurile naționale și internaționale la care au participat în țări precum: Italia, Grecia, Republica Moldova ș.a.

”Parpaiun” din Mondovi, Italia

Con l’allegra melodia della viulo e semitoun, tutti in bella compagnia, van danzando i Parpaiun.

Pe muzica veselă a viorii și a armonicii, în totală armonie vor dansa Parpaiun.

Formația „Parpaiun” reunește un grup de prieteni care împărtășesc aceeași pasiune pentru tradiția locală și, în special, pentru muzica și dansurile occitane, tipice Văii Piemontului de nord-vest.

Obiectivul de bază al grupului este cultivarea tradițiilor locale, păstrarea vie a memoriei înaintașilor, promovarea și sensibilizarea publicului din alte spații geografice, chiar și în afara granițelor țării.

Parpaiun este o denumire legată de natură și munți. Când s-a ales numele grupului, gândul a fost la un fluture care zboară din floare în floare, ajută natura să-și îndeplinească menirea și aduce pace și bucurie privitorului prin coloritul care se îmbină foarte bine cu coloratura muzicii.

MACEDONENI

Ние, сите, сме Романија!

Noi, toți, suntem România!

Ansamblul artistic „Sonţe” (Soarele) reuneşte dansatori şi solişti vocali, păstrători ai tradiţiilor, dansurilor şi cântecelor macedonene, fiind o prezenţă constantă în cadrul activităţilor interculturale. De la botezuri şi nunţi macedonene, până pe scenele festivalurilor la care sunt invitaţi, artiştii Asociaţiei Macedonenilor din România dansează, cântă şi încântă spectatorii!

POLONEZI

Niesiemy tradycje kolejnym pokoleniom!

Ducem tradiția mai departe!

 Formația poloneză „Mala Pojana” (Mica Poiană) a Uniunii Polonezilor din România a fost înființată în anul 1990. Programul cuprinde cântece și dansuri tradiționale poloneze din Poiana Micului, sat în care începuturile promovării folclorului local sunt notate încă din anul 1908. Pe vremea aceea, un grup de săteni a participat la Viena la prezentarea minorităților din Imperiul Austro-Ungar.

În prezent, formația este alcătuită din copii și tineri din Poiana Micului. Atunci când repertoriul este alcătuit doar din cântece tradiționale poloneze, corul este susținut și de un grup de persoane mai în vârstă, din aceeași localitate.

RUȘI-LIPOVENI

Numele ansamblului „Raduga” din Iași sugerează diversitatea, energia și inovația, în traducere semnificând „curcubeu”. „Raduga” reprezintă comunitatea Rușilor Lipoveni din România la numeroase manifestări culturale ale minorităților și nu numai. Pentru membrii ansamblului, muzica rusească este o parte importantă a vieții, iar dansul reprezintă un mijloc de a transmite bucuria și emoția cântecelor.

Tinerii dansatori doresc să aducă împreună un aer de prospețime comunității prin frumoasele costume cu stilizări slave, dar mai ales prin pasiunea cu care oferă publicului tradițiile rușilor lipoveni. Coregrafia este realizată chiar de membrii grupului artistic.

RUTENI

Я русин был, эсмь и буду!

Am fost, sunt și voi rămâne rutean!

Membrii grupului folcloric ”Lastivocica” din Dărmănești, Suceava, reprezintă cu mândrie minoritatea ruteană. Pentru că iubesc frumosul și tradiția, pentru că respectă trecutul și pe ai lor strămoși, frumoasele rutence, coordonate de d-na prof. Bodnariuc Cristina, îmbrăcate în autentice costume populare rutene specifice zonei din care provin, vă aduc în dar un colaj de 5 cântece culese de la bătrâni.

Costumele pe care le poartă reprezintă zestrea pe care au moștenit-o de la bunici și străbunici și sunt compuse din: fuste din catifea neagră (încrețite in partea de sus și brodate manual în partea de jos) și cămași cu motive florale cusute cu mărgele.

SÂRBI

Pesma nas je adrzala, njozi hvala!

Cântecul dragostei și prețuirii noastre!

Ansamblul de dansuri „Moldova Veche” a fost înființat în anul 1948. Din anul 1990 funcționează în cadrul organizației locale a Uniunii Sârbilor din România. Astăzi, ansamblul numără 60 de membri și este împărțit în trei grupe de dansatori: școala de folclor, cu copii între 6 și 12 ani, grupa tânără, cu copii între 13 și 18 ani și grupul „veterani”.

Ansamblul „Moldova Veche” a participat de-a lungul anilor la festivaluri din: România, Suedia, Danemarca, Ungaria, Macedonia, Serbia. În România a participat la evenimente în orașe precum București, Sighișoara, Reșița, Bocșa. Membrii ansamblului poartă costume populare vechi, specifice sârbilor din Clisura Dunării și dansează dansuri vechi din această zonă.

TURCI

Sanatsiz kalan bir milletin, haiat damarlanndan biri kapmuș demektir.

Un popor fără cultură este ca un om cu artera ruptă.

Solistul Yilmaz Turkoglu reprezintă comunitatea turcă. Încă din copilarie a fost fascinat de muzica tradițională turcească, participând la tot felul de concursuri de unde a luat numeroase premii.  În primii ani de școală a luat cursuri de baglama (instrument tradițional turcesc). Dar destinul l-a adus către cariera militară, devenind ofițer de aviație. Pasiunea pentru muzică a continuat, participând la concursuri de amatori unde a luat premii (I și II).  Odată cu ieșirea la pensie a coordonat corul de muzică clasică din localitatea Datca participând la multe spectacole. În prezent este dirijorul corului Mehtap din cadrul Uniunii Democrate a Turcilor din România.

UCRAINENI

Борітеся – поборете!

Luptați și veți învinge!

Ansamblul de dansuri „Veselka” din Iași reprezintă Uniunea Ucrainenilor din România. Grupul s-a constituit în anul 2000 și este format din copii care studiază baletul la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. „Veselka” are în repertoriu dansuri tradiționale ucrainene. Ansamblul a participat până în prezent la toate evenimentele marcante din Iași, dar și la evenimente organizate în Suceava, Tulcea, Maramureș, Timiș sau în Ucraina.

La festivalul de dans organizat în Kavarna (Bulgaria) au obținut trofeul de popularitate. De asemenea, au fost prezenți la toate edițiile Festivalului „Confluențe” al RO.AS.IT.

 

ARTIȘTI

ANTONIO FURNARI

În cei peste cincizeci de ani de carieră, Antonio Furnari a scos 42 de albume, vândute în zeci de milioane de exemplare, câștigând două discuri de aur și premiul pentru „Cea mai frumoasă voce italiană”, oferit de RAI.

În 1965, Antonio Furnari a fost delegat ca prim-solist la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti. Contractul era semnat pe o perioadă determinată, de două luni, însă artistul a rămas aici pentru 13 ani.

Tenorul a avut nenumărate turnee în țări precum Japonia, Canada, SUA ș.a. Venit pentru o scurtă vizită în România, după un turneu întreprins alături de artişti precum Dan Spătaru și Sofia Vicoveanca, Antonio Furnari s-a stabilit aici.

BLUESETTE DUO (ALEX TOMASELLI și RALUCA STOICA)

Bluesette Duo se compune din doi artişti cu nume de rezonanţă în blues şi jazz. Cei doi componenți sunt Raluca Stoica, voce și percuţii, şi Alex Tomaselli, voce și chitară. Ei și-au asumat plăcuta misiune de a ține la înălțime steagul tradiției muzicale italiene, oriunde în lume. De-a lungul timpului, au concertat la diverse evenimente culturale, precum expoziţia „Arhitecturi Suprapuse” a pictoriței Angela Tomaselli și s-au bucurat de o mare apreciere din partea publicului.

AMICII

Grupul vocal „Amicii”, din Suceava, sunt membri ai RO.AS.IT. Ei reprezintă, de peste 10 ani, cu pasiune și bucurie, muzica tradițională italiană la diferite festivaluri și evenimente etnice și interculturale. Repertoriul lor cuprinde cântece tradiționale italiene în care predomină poveștile de dragoste. Dragostea mamei pentru fiul ei, sfaturile părintești, dragostea pe care o frumoasă ciobăniță o trezește în inima unui tânăr vânător și dragostea dintre tânăra Rozina și un morar sunt câteva dintre motivele cântecelor interpretate de grupul sucevean, format din: Ovidiu, Mihaela și Eduard Șvarț, Giulia și Denisa Creangă.

BIANCA LUIGIA MANOLEANU

Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca o soprană cu o foarte mare forță de expresie, cu frazare impecabilă și o distincție aparte. În anul 2010, soprana de origine italiană a primit Premiul de Excelență în Interpretare al Forumului Muzical Român. În 2011, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural în grad de Ofițer”, iar doi ani mai târziu a primit „Premio alla cultura”, în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia. În prezent, este decan al Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București, profesor universitar la Departamentul de Canto și Artele Spectacolului Muzical, disciplinele canto, lied-oratoriu.

IRINA MOȘU-VELCIU

Absolventă a Universității Naționale de Muzică București (unde urmează, în prezent, și masteratul), clasa prof. univ. dr. Bianca Manoleanu, Irina Moșu-Velciu este obișnuită cu scenele mari din România și din afara țării, fiind una dintre cele mai talentate tinere soprane din România. Într-un timp relativ scurt, a câștigat numeroase premii la concursuri de voce și de vioară și a susținut recitaluri unanim apreciate la Ateneul Român, Palatul Cantacuzino din București, Castelul Peleș, Opera Națională din București, Muzeul „George Enescu” din Sinaia.

REMUS MANOLEANU

Dr. Remus Manoleanu este, în prezent, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică din București. Este membru fondator al Festivalului și Concursului Național de Interpretare a Lied-ului „Ionel Perlea” din Slobozia și a creat Fundația Culturală „Bianca”, care are drept scop principal promovarea lied-ului românesc. În anul 2010 a primit Premiul de Excelență în Interpretare al Forumului Muzical Român.

Duo-ul Bianca și Remus Manoleanu a devenit binecunoscut în ultimii ani datorită turneelor efectuate în Olanda, Germania, Japonia, SUA, Ungaria, Siria.

ROMAN REMUS MANOLEANU

A debutat în viața artistică cu recitaluri și concerte, alături de orchestrele Filarmonicilor din Timișoara și Bacău, obținând pe parcursul evoluței sale muzicale numeroase premii la concursuri de specialitate. Este licențiat în Interpretare Muzicală, specializarea pian, obținând ulterior două diplome de master: prima la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu, iar cea de-a doua la Haute Ecole de Musique de Génève, la clasa prof. Maria Diaconu.

YILMAZ TURKOGLU

Pasiunea lui Yilmaz Turkoglu pentru muzica tradițională turcească s-a născut încă din copilărie, atunci când a participat la diferite concursuri, unde a luat numeroase premii.  În primii ani de școală a luat cursuri de baglama (instrument tradițional turcesc). Deși a urmat o carieră militară fiind ofițer de aviație, a continuat să participe la concursuri de amatori unde a luat premiul I sau II.  Odată cu ieșirea la pensie a coordonat corul de muzică clasică din Datca, participând la numeroase spectacole. În prezent, este dirijorul corului Mehtap al Uniunii Democrate Turce din România.

 

Sari la conținut